Flytande Äppelkaka & Kolasnitt med Rosmarin

4 port

6 dl äppelmust, gärna ofiltrerad
ca 1dl strösocker ( eller efter smak, det skiljer på äppelsort)
10-12 st kardemummakärnor
1 kanelstång
1 dl vispgrädde
1 tsk florsocker
1/2 vaniljstång

Lägg äppelmust, socker och kryddor i en kastrull och värm långsamt så att kryddorna get
smak. Sila och håll varm.
Vispa grädde lätt med florsocker och märgen i vaniljstången.
Servera äppelmusten i vackra glas och toppa med vaniljgrädden. Servera med kolasnitt
vid sidan.

Kolasnitt 25-30 st:
100 g mjukt smör
1 dl ljust muskavodosocker
1 msk ljus sirap
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm fint hackad rosmarin
1 krm fint rivet citronskal
Havssalt

Värm ugnen till 175°
Vispa smör, socker och sirap vitt och poröst.
Blanda mjöl och bakpulver och blanda ner i degen tillsammans med rosmarin och
citronskal till en smulig deg. Tryck till sist ihop degen med händerna i bunken.
Dela degen i 3 delar och rulla till längder som är lika långa sm plåten är bred.
Lägg längderna på ett bakplåtspapper och platta till dem lätt. Pensla längderna lätt med
vatten och strö på lite flingsalt.
Baka dem mitt i ugnen 15-20 minuter.
Ta ut plåten och låt kakorna svalna lätt innan varje längd skärs i sneda bitar.

Samarbetspartners:
Bjärebygdens Musteri / Englamust
Falbygdens mejeri
Marisol / Flor de Sal